Art & Stories/Schrijverij

Gedichten- en verhalenbundels
Dat Eugènie Herlaar gedichten en verhalen schreef was slechts in kleine kring bekend. Drie bundelsIn 2005 besloot ze in eigen beheer haar gedichten in een bundel uit te brengen. Het werd de bundel Van alle tijden… In 2009 verscheen haar verhalenbundel Van alle kanten… En in 2010 volgde de publicatie van haar tweede dichtbundel Van alle keren… Alle drie de bundels zijn ook al herdrukt.

In de bundel Van alle tijden… geeft Eugènie aan dat ze eigenlijk al haar hele leven schrijft over allerlei zaken die haar beroeren, bezighouden, haar aandacht trekken, over dingen die ze ervaart. De gedichten in de bundel zijn heel aansprekend, direct, hier en daar overdrachtelijk en zetten soms aan tot nadenken. Ze zijn ook heel uiteenlopend van aard, lichtvoetig, maar ook serieus; soms rijmend en in strak ritme, dan weer in vrije vorm. Maar altijd, zoals ze zelf zegt, ‘van binnenuit’. In het voorwoord omschrijft zangeres en woordkunstenares Marie-Cécile Moerdijk het werk als volgt: ‘Eugènie is in staat haar verwondering met ons te delen over dat wat dichtbij komt en waar we aan voorbij zouden zijn gegaan. Ze brengt ontroering teweeg maar schuwt dat niet, noch het kwetsbaar zijn.’

Naast gedichten schrijft Eugènie ook graag korte verhalen. Inspiratie daarvoor komt ‘van alle kanten’.
Daarvan verscheen een selectie in de verhalenbundel Van alle kanten…Presentatie verhalenbundel (2)

Deze bundel werd heel feestelijk gepresenteerd. Die kwam niet alleen als gedrukte versie uit, maar ook als luisterboek. Eugènie heeft alle verhalen zelf ingesproken op 3 CD’s.
Ze zijn heel verschillend van inhoud, vorm en strekking.
Elke keer krijgt de lezer/luisteraar een ander beeld, een andere invalshoek voorgeschoteld.
Haar journalistieke ervaring is in sommige verhalen herkenbaar in de manier waarop ze situaties beschrijft, als uit een soort zintuigelijke waarneming.
Ook toont ze ons haar ontroering over voorvallen. Ze maakt ons, in een prettige vertelvorm, ook deelgenoot van haar jeugdherinneringen.
Soms romantisch, dan weer spannend zijn de verhalen die, zoals ze zelf zegt, ‘vanuit een idee, een plotselinge inval’ zijn ontstaan, van alle kanten.

037Ook in de tweede dichtbundel ,Van alle keren…, zijn aan papier toevertrouwde emoties, gevoelens, ideetjes en gedachten in dichtvorm bijeengebracht. Het bijzondere aan deze bundel is dat bij elk gedicht een korte inleidende tekst staat, die aansluit op de inhoud van het voorgaande gedicht. Daardoor is een soort verhaallijn ontstaan.
De lezer wandelt, als het ware, via een verhaal langs de gedichten. Dat maakt de bundel tot een aantrekkelijke en plezierige leeservaring.

De dichtbundels en de verhalenbundel zijn in de boekhandel verkrijgbaar, wellicht eerst bestellen. De bundels hebben de volgende ISBN nummers: Van alle tijden -ISBN 9789085480754; Van alle keren – ISBN 9789085482734; Van alle kanten -ISBN 9789085482468. Ze zijn ook te bestellen bij de uitgever: www.gigaboek.nl

Nog steeds schrijft Eugènie gedichten, de poëtische invallen blijven komen.
Daarnaast is ze Erelid van de Stichting Schrijvenswaard. Deze schrijfclub komt maandelijks bijeen. Dan wordt door iedere deelnemer een opdracht (eerder ontvangen) voorgedragen en daar wordt op gereageerd. Die opdrachten zijn vrijblijvend. Een ander onderwerp mag ook. Voor informatie over Schrijvenswaard zie de website: www.schrijvens-waard.nl.