Art & Stories / Schilderkunst

Aan het schilderen

Creatief en vooral beeldend bezig zijn is voor Eugènie een vanzelfsprekendheid.
Sinds het jaar 2000 is ze helemaal in de ban van olieverf en acryl.
Eugènie heeft geen voorkeur voor een bepaald vast onderwerp. Zelf zegt ze dat ‘de diversiteit in haar onderwerpen voortkomt uit creatieve nieuwsgierigheid’.
Ook de uitwerking van haar schilderijen is heel gevarieerd. In het algemeen is wel sprake van fijn schildering.

Al van kindsaf tekent Eugènie graag. In de 80-er jaren ging ze aquarelleren en tekenen met pastel-potloden (Conté). Vanaf het jaar 2000 volgde ze gedurende een aantal jaren zomercursussen in de provincie Groningen bij gevorderde studenten van Klassieke Academie (o.l.v. Olivier Schelfhout, zie ook www.weekjeschilderen.nl). Tijdens die cursussen werden ook workshops gegeven door docenten van deze Academie (o.a. Peter Durieux, Joost Doornik en Ben Rikken). Daarnaast volgde ze een aantal lessen bij Mary Koekenbier in Bergen (N-H). Eugènie was vrijwel vanaf de oprichting lid van de kunstenaarsvereniging ‘Kunstkring Plein 4’ in Heerhugowaard. Deze Kunstkring is helaas, vanwege gebrek aan voldoende leden, eind vorig jaar opgeheven. Ze is ook lid van de NABK, de Nationale Associatie voor Beeldende Kunstenaars. Sinds 2006 exposeert ze haar werk.
Een overzicht van haar werk is te zien bij het hoofdstuk GALERIE. Klik op een schilderij als je dat goed wilt zien. Informatie over bijvoorbeeld eventuele aankoop kan door contact op te nemen.

Eén van haar schildertechnieken  wordt gevormd door de bladschilderingen. Sinds vele jaren beschildert Eugènie gedroogde bladeren van de Zeedruif, een heester die in het Caribisch Gebied voorkomt. Zij vindt de bladeren, gedroogd en al, op de grond onder andere op Curaçao, Aruba en Saba.
De bladeren zijn leerachtig en vergaan niet.
Deze ‘bladschilderingen’ van Eugènie zijn uniek. Ze past ze toe op diverse manieren: in kistjes, solo ingelijst, als onderdeel van een olieverfschilderij. Ook daarvan enkele recente voorbeelden in de Galerie.

Bijzondere evenementen
Vanwege haar deelname aan de World Art Games (WAG) in 2013, via inzending van een gedicht, werd Eugènie ‘Honorary Member’ van WAG-Nederland.

National Committee: Netherlands

Position:Honorary Member

In 2016 heeft ze, van 4 t/m 12 mei, zelf deelgenomen aan de World Art Games. Dit evenement werd toen voor de 3de keer gehouden, ditmaal in Montenegro. Er kwamen circa 70 kunstenaars uit 30 landen bijeen om hun werk te tonen, elkaar te inspireren, kennis te nemen van elkaars cultuur. Alle kunstuitingen waren aanwezig. Niet alleen beeldende kunst, maar ook muziek, poëzie, dans, zang, literatuur, etc.

Uit Nederland namen 3 kunstenaars deel, behalve Eugènie waren dat Bikkel en Jelena Popovic. Het was een bijzondere en boeiende ervaring. Het thema van 2016 was Bridges of Friendship. De exposities van de deelnemers werden gehouden in musea in de hoofdstad Podgorica. De optredens vonden verspreid in de stad plaats in diverse locaties.
Behalve dat Eugènie enkele van haar bladschilderingen tentoonstelde, trad ze daar ook Certificaat WAGop als dichter. Ze droeg 3 van haar gedichten voor, zowel in het Nederlands als in het Engels. Dat optreden deed ze samen met dichters uit Noorwegen, Israël en Montenegro.
Dankzij de opgedane internationale contacten, heeft zij ook gedichten opgestuurd naar WAG-Mexico voor een grote expositie in Museo de Arte e Historia de Guanajuato in Mexico Stad.

Het thema daarvoor was Peace. scan_20161108

Daar zijn toen alle (digitaal verzonden) inzendingen, ook die van Eugènie, tentoongesteld en via diverse media is er flink aandacht aan besteed. Ook voor die deelname ontving Eugènie als bewijs een certificaat.

Begin 2017 kwam er een verzoek van WAG Norway voor deelname, door middel van het toesturen van een gedicht, aan een gedichten-recital. Ook daaraan heeft ze meegedaan. Haar gedicht en dat van alle andere internationale deelnemers is daar voorgedragen tijdens de ‘Poets Friday-recital’ in  Noorse vertaling. Ook daarvoor ontving ze een certificaat als dank. Van 12 tot 20 augustus 2017 deed Eugènie weer mee aan de World Art Games (WAG). Die werden dit keer gehouden in Kroatië. Het thema was: ‘Sprookjes’, dit n.a.v. het eerbetoon aan de bekendste schrijfster van sprookjes in Kroatië: Ivana Brlic-Mazuranic. Zij leefde van 1874 tot 1938. Eugènie nam deel aan deze 4de WAG als schilder en dichter. Zij droeg haar nieuwste gedichten, m.b.t. het thema, voor. Die had ze in het Engels geschreven. Zij heeft daar ook een workshop gegeven over Poëzie, Haar bijdragen tijdens deze WAG m.b.t. de poëzie werden als beste beoordeeld. Daarvoor ontving zij de Gouden Medaille voor Literatuur met bijbehorend certificaat.
Inmiddels heeft ze als lid van de WAG afscheid genomen. Niet omdat ze de organisatie slecht vindt. Het heeft puur persoonlijke redenen.

Exposities
Eugènie exposeert haar werk sinds 2006. Haar werk was te zien in vele plaatsen in ons land tijdens speciale exposities en in galeries: o.a. in Den Haag; Groningen; Rotterdam; Bergen (NH); Mildam; Egmond a.d. Hoef; Graft-De Rijp; Heiloo; Heerhugowaard; Schiedam; St. Pancras; Delft; Breda; Eindhoven; Limmen. Voorts ook buiten Nederland in Montenegro, Finland, Kroatië en Mexico.
In de ‘Galerie’ van de Kunstkring Plein 4, in winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard, was permanent werk van Eugènie te zien, elke maand andere werken. Helaas moest de Kunstkring de winkel verlaten vanwege een grote verbouwing in het winkelcentrum. 
Nieuwe exposities:
Vanwege de Coronacrisis gingen enkele exposities in 2020 en 2021 niet door. 
De meest recente informatie over exposities in 2022 is te vinden bij het hoofdstuk NIEUWS.