RTV/Media

JL 12

In 1965 kwam Eugènie voor het eerst als nieuwslezer op het TV-scherm in het toenmalige NTS-journaal. Het was het begin van een succesvolle TV-carrière.
JL 19

De landelijke dagbladen stonden er in die tijd ‘bol’ van.
Eén van de bladen noemde haar ‘Het toetje  van het journaal’, een benaming die men tegenwoordig niet meer zo gauw zal gebruiken voor een TV-presentatrice.

Over de TV-carrière van Eugènie is heel veel te vinden op internet, met name op de site www.beeldengeluidwiki.nl, klik op de rubriek ‘personen’ en vervolgens op ‘nieuwspresentator’. Daarna is alles over Eugènie te lezen na het klikken op haar naam.

In 2010 was ze gastvrouw/presentator bij de onthulling van het monument, ter nagedachtenis aan het trieste gebeuren op Koninginnedag 2009. Waar een auto door het publiek reed in een poging de bus met Koninklijke gasten te raken. Daarbij vielen vele doden. De onthulling werd live op TV uitgezonden, en dus was Eugènie daarbij prominent in beeld.

In april 2011 was Eugènie een uur lang te gast in het radioprogramma Helden van Toen van de NTR, op Radio 5. In deze serie worden TV-helden van vroeger geïnterviewd. Het interview werd ook op video vastgelegd. Deze opname werd, net als het radioprogramma, herhaald via de website van het programma via www.ntr.nl/heldenvantoen. De video opname is nog altijd online via de volgende link te bekijken:  http://download.omroep.nl/teleacnot/teleac/heldenvantoen/20110616_eugenieherlaar01.wmv

In 2015 herleefde de media-aandacht voor Eugènie. Men stond toen Telegraaf artikelstil bij het feit dat het vijftig jaar geleden was dat een vrouw voor het eerst een belangrijke functie op TV vervulde in een serieus programma. In dit geval dus een actualiteitenprogramma als het journaal. Het stond breed uitgemeten o.a. in De Telegraaf.
Eugènie is in april 2015 geïnterviewd door Tom Herlaar (geen naaste familie) van de EO in het programma Een Goede Zondag via NPO5. Het is nog te beluisteren via de website, bij het onderdeel ‘fragmenten’: www.eo.nl/radio5/programmas/eengoedezondag/
Een jaar later, in 2016, vierde het NOS-journaal het feit dat het zestig jaar bestond. Daaraan werd met een aantal speciale programma’s aandacht besteed.2015-11-2, NOS, villa nostalgia-3391Zoals in het programma ‘Villa Nostalgia’, waarin van elke periode van 10 jaar een journaal coryfee vertegenwoordigd was, v.l.n.r.: Sacha de Boer; Marga van Praag; Philip Freriks; Dione Stax; Eef Brouwers en Eugènie.

Verder bracht de VPRO vanaf maart 2016 een programma-serie uit over de veranderingen op diverse terreinen in de 60-er jaren: politiek, maatschappelijk, economisch, man/vrouw-relatie etc. onder de titel Ondersteboven Nederland. In één van de acht afleveringen was Eugènie ook te zien. Daarin ging het over de plaats van de vrouw in de maatschappij in die tijd.

Toen Prinses Beatrix in 2018 80 jaar werd. is daar door diverse TVprogamma’s aandacht aan besteed. Eén van die programma’s was: Wij zijn tachtig. Een uur durend programma, dat werd gepresenteerd door Herman van der Zande en, jazeker, door Eugènie.

Van tijd tot tijd is haar naam onderwerp in diverse quizz-programma’s.

In juli 2023 kwam er in diverse media een opleving van aandacht voor Eugènie. Reden: het was 60 jaar geleden dat ze beroepsmatig bij de omroep kwam te werken. Eerst bij de Wereldomroep, later bij het NTS/NOS-journaal en vervolgens bij diverse omroepen.
Er verschenen paginagrote artikelen.